Миналото

Всичко започва през митичната 1997 година, когато приятели по чашка известни из метълските среди като Busty и Babbata решават, че искат да запишат рап кавър на South of Heaven (Slayer), но поради невъзможността да бъде открит текста на иначе така популярното парче (интернетът не бе така достъпен в онези времена) се преориентират към Bowels of the Devil (Body Count). Ето така започва всичко... Същото лято се провежда трупащият все по-голяма популярност тогава Death Fest в Бургас. Инспирирани от имената на някои от участниците и по-точно Demonism и Diabolism, дуото закачливо започва да се нарича Ebanism. След като първите записи се осъществяват след обилно количесто мента, алкохолът се превръща в задължителния трети член на бандата, а според мнозина и основен. Феноменалното в Ebanizm е свързано точно с този трети член - когато са в негова компания записват хит след хит, всички текстове се пишат на момента!

Гостите

Друго много характерно за Ebanizm е честото присъствие на гост музиканти - дали ще свирят и пеят или просто ще лежат пияни на пода, докато траят записите е без значение. Нивото на сработеност в тази формация е необикновено високо, което най-вероятно се дължи на онзи член от бандата, известен в научните среди като C2H5OH. Други имена, натрупали популярност след като са свирили със супердуото са верните другари Тодор Сепултурата, Малката Муфта (Мурзилка), Йосиф Пенчев и Светльо (Brothers In Blood). Геният на C2H5OH, който занапред можем да наричаме просто Кольо (на галено от алкохол) за пореден път блесва с аранжимента на Motorhead-ската Killed By Death, която той превръща в епичен дуум опус.

Настоящето

Ebanizm са студийна група, твърди Babbata. Поради факта, че живеят в противоположните краища на Европа, се срещат и евентуално записват два-три пъти годишно и все пак успяват да покорят класациите. И въпреки, че основното вдъхновение идва от Кольо, истинският музикант е Busty. Ролята на идеолог, концептуалист, продуцент и разбира се вокалист се пада на Babbata. Ето това е историята на група Ebanizm!